Παναγιώτης Δημόπουλος: «Προτεραιότητα ο πολίτης και η κοινωνική ευημερία»

Παναγιώτης Δημόπουλος: «Προτεραιότητα ο πολίτης και η κοινωνική ευημερία»

patrisnews.com – 12 Μαΐου 2024 – 11:20 – Γιούλη Ηλιοπούλου

Τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισε να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξηγεί ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής – Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών – κ. Παναγιώτης Δημόπουλος.

Στην διάρκεια της συζήτησής μας ο κ. Δημόπουλος ιεραρχώντας τις προτεραιότητές του και αναφερόμενος στα θέματα που βρίσκονται στις ψηλότερες θέσεις της προεκλογικής του ατζέντας αναφέρθηκε στις δυνατότητες που τεκμηριωμένα δίνει ο πράσινος μετασχηματισμός στη βελτίωση της καθημερινότητας και της οικονομίας από το τοπικό στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και από την εξοικονόμηση πόρων, μέσω της αποτροπής και του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών σημείωσε ότι οι οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις που υφίσταται η Ευρώπη αυτή την περίοδο, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για χειραγώγηση των λαών, για προπαγάνδα, λαϊκισμό και εσωστρέφεια, προς όφελος καταστροφικών επιλογών, που ιστορικά έφεραν την Ευρώπη στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής και κάλεσε τους ευρωπαίους πολίτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με τη συμμετοχή τους να τερματίσουν κάθε τέτοια προσπάθεια.

Υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Ένας προεκλογικός αγώνας, δυσκολότερος ακόμα και από αυτόν που κάνουν οι βουλευτές. Γιατί θελήσατε να δοκιμαστείτε από κάτι τόσο απαιτητικό;

Π.Δ.: Θα ήθελα να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Η πορεία μου στα κοινά δεν προσδιορίζεται από κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ώστε να επέλεγα να ζητήσω τη στήριξη των συμπατριωτών μου σε επίπεδο εθνικών βουλευτικών εκλογών.

Η δική μου σταδιοδρομία ως ακαδημαϊκός πάντα βρισκόταν στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, δίνοντάς μου την ευκαιρία να συνεργαστώ και να συναναστραφώ με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και από πολλές χώρες εκτός ΕΕ. Το γεγονός αυτό με έφερε σε επαφή με τα προβλήματα και τις ανησυχίες πολλών και διαφορετικών κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από την επιστήμη, την τεχνογνωσία και τις προτάσεις πολιτικής που παράγονται, πάντα αναζητούμε και υλοποιούμε λύσεις με εφαρμογή εντός και εκτός συνόρων. Επίσης, έγινε κατανοητό σε εμένα στην πράξη ότι α) πολλά τοπικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι κοινά με αυτά άλλων χωρών της ΕΕ και β) οι λύσεις προέρχονται και διαμορφώνονται κύρια από Ευρωπαϊκές πολιτικές, που εφαρμόζονται και εξειδικεύονται (επιτυχώς ή ανεπιτυχώς) στη συνέχεια από τα Κράτη – Μέλη.
Αυτός είναι και ο λόγος που δέχθηκα την πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη να είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής, η εξοικείωση δηλαδή με το διεθνές περιβάλλον και η μακροχρόνια επαφή μου με πολίτες, φορείς, κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Βαδίζοντας προς τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ερώτημα που διατυπώνουν πολλοί πολίτες είναι: «Γιατί να με ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, τι κρίνεται εκεί;». Τι απαντάτε;

Π.Δ.: Δυστυχώς το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, τείνει να γίνει (ίσως σκόπιμα) για άλλη μια φορά μια εσωτερική, (μη πολιτική) αντιπαράθεση και μάχη αριθμών. Όχι ότι αυτό είναι αμελητέο ή δεν έχει τη σημασία του, το αντίθετο μάλιστα. Δεν είναι όμως αυτό το κύριο ζητούμενο. Οι Ευρωεκλογές, αν κάποιος αναλογιστεί με αριθμούς την αξία τους, είναι ίδιας σημασίας με τις Εθνικές Εκλογές, αφού περισσότερο από το 75-80% των αποφάσεων της Ευρωβουλής, ρυθμίζει και επηρεάζει άμεσα τη ζωή σε κάθε Κράτος – Μέλος, τη ζωή στη χώρα μας, ενσωματώνοντας τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στην Εθνική Νομοθεσία και καθοδηγώντας τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Πέρα από αυτό, ιδιαίτερα σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτές τις Ευρωεκλογές, κρίνονται σημαντικότατοι συσχετισμοί δυνάμεων, μεταξύ των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και φωνών που επιζητούν τον άκρατο συντηρητισμό, υπηρετούν την ακροδεξιά και τον αντιευρωπαϊσμό. Κι εδώ θέλω να σημειώσω ότι οι οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις που υφίσταται η Ευρώπη αυτή την περίοδο, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για χειραγώγηση των λαών, για προπαγάνδα, λαϊκισμό και εσωστρέφεια, προς όφελος καταστροφικών επιλογών, που ιστορικά έφεραν την Ευρώπη στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να γίνει πάλι κάτι τέτοιο και οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με τη συμμετοχή τους να τερματίσουν κάθε τέτοια προσπάθεια.

Ποια θέματα θα επιδιώξετε να αναδείξετε στην εκστρατεία σας;

Π.Δ.: Η υποψηφιότητά μου και η εκστρατεία μου στηρίζεται στις δυνατότητες που τεκμηριωμένα δίνει ο πράσινος μετασχηματισμός στη βελτίωση της καθημερινότητας και της οικονομίας από το τοπικό στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και από την εξοικονόμηση πόρων, μέσω της αποτροπής και του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των καταστροφών που ζήσαμε για άλλη μια φορά στη χώρα μας την περσινή χρονιά, όπου η απώλεια ζωών, περιουσιών, υποδομών, αγροτικών και φυσικών εκτάσεων, οδήγησε στη δέσμευση πόρων για την εν μέρει αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων. Και ξέρετε, οι πόροι, ακόμα κι αν έρχονται με τη μορφή έκτακτων ενισχύσεων, δεν είναι απεριόριστοι. Περικόπτονται από άλλες δαπάνες, εξίσου σημαντικές, όπως η βελτίωση των υποδομών υγείας, της παιδείας, της βελτίωσης μισθών και συντάξεων.

Στόχος μου είναι να εργαστούμε στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης, πάντα στο πλαίσιο των υφιστάμενων γεωπολιτικών συνθηκών, που δεν πρέπει όμως να γίνονται άλλοθι για την εγκατάλειψη στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων της ΕΕ, που σχετίζονται με τις καλές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια, την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την ύπαιθρο και τη φύση.

Και είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία η χώρα μας προβάλλει και επιζητεί να αποτελούν το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες, ειδικά στην αγορά των τροφίμων και του τουρισμού. Όλα τα παραπάνω τελικά, συνδιαμορφώνουν το πλέγμα της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας, που είναι τελικά το κύριο ζητούμενο. Στόχος μου είναι να προσπαθήσω προς την επίτευξη του στόχου αυτού ώστε να γίνει με το πιο δίκαιο και ισότιμο τρόπο για κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως αν αυτός και η οικογένειά του ζει σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο ή σε κάποια από τα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά μας.

Γιατί η υποστήριξη της υπαίθρου και η συγκράτηση του πληθυσμού και η υποστήριξη του δημογραφικού, δεν είναι μόνο η διαμόρφωση ευκαιριών απασχόλησης. Δεν είναι μόνο η υποστήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά είναι και η δημιουργία συνθηκών και υποδομών που θα εξυπηρετούν ισότιμα τους κατοίκους, όπως εξυπηρετούνται αντίστοιχα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων.

www.patrisnews.com

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *