«Διασφάλιση των εθνικών και ευρωπαϊκών κεκτημένων»

«Διασφάλιση των εθνικών και ευρωπαϊκών κεκτημένων»

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλά στο «Νεολόγο», για τις προσεχείς εκλογές.
Συνέντευξη στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΓΚΟΛΗ

Κύριε Δημόπουλε γιατί κάποια/ος να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις προσεχείς Ευρωεκλογές; Κατ’ επέκταση, για ποιους λόγους τη δική σας υποψηφιότητα;

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, είναι η παράταξη που εργάζεται για τη συγκέντρωση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας με στόχο την καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ έχει μετασχηματιστεί, και δεν αναφέρομαι σχετικά με τη δεκαετία του ‘80 ή του ‘90, αλλά και σε σχέση με μερικά μόλις χρόνια πριν. Το πολιτικό μας δυναμικό έχει πλέον βηματισμό ξεκάθαρα στον χώρο της κεντροαριστεράς και αξιοποιεί τις εμπειρίες του παρελθόντος (στις οποίες μην ξεχνάμε ότι ήταν ρυθμιστής. αγνοώντας το πολιτικό κόστος) και την κατάρτιση των στελεχών. μελών και φίλων για τη μετα-σχηματιστική αλλαγή της χώρας. Ξέρετε αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο στις μέρες μας. γιατί ο πολιτικός λόγος. οι πολιτικές θέσεις και δράσεις υπερκαλύπτονται από τα εργαλεία της σύγχρονης επικοινωνίας (για να μην πω προπαγάνδας). Παρόλα αυτά. όποιος παρατηρεί τη δράση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δει ότι τηρεί συστηματικά τις δεσμεύσεις του για τα καίρια ζητήματα της χώρας (βλ. Νόμος ΑΕΙ. Πολιτική για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική).

Η υποψηφιότητα μου προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας μακράς σταδιοδρομίας σε ακαδημαϊκές και διοικητικές θέσεις (η οποία και συνεχίζεται). από όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να δω από πρώτο χέρι τον τρόπο που η βασική έρευνα, η επιστήμη. μπορεί να γίνει (ή να μη γίνει!), εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής μας. από το τοπικό, στο διεθνές επίπεδο. Ειδικά σήμερα, σε ένα περιβάλλον με έντονες γεωπολιτικές αναταράξεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την ενέργεια, την ασφάλεια και τελικά την καΟημερι-νότητά μας, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που α) έχει εισβάλει στις ζωές μας “αδιαφορώντας’ για τις επιλογές του ανθρώπου, β) 0α επιβαρύνει τις κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα και δράσεις). Πάνω σε αυτόν τον συνδυασμό συνθηκών, δέχτηκα την πρόσκληση να συμβάλλω στη συνδι-αμόρφωση των λύσεων.

Τι κλίμα λαμβάνετε από την κοινωνία για το κόμμα σας; Σας φοβίζει η άνοδος ακραίων ομάδων σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Το κλίμα που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή από τους πολίτες μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες, οι οποίες τελικά μάλλον συγκλίνουν. II πρώτη κατηγορία αφορά στον φόβο για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις (και πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητα και την ασφά,λεια) και η δεύτερη είναι η απογοήτευση και ο θυμός των πολιτών για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών. Αυτά και μόνο τα στοιχεία, είναι αρκετά για την άσκηση λαϊκισμού και χειραγώγησης. Το έχουμε δει ιστορικά πάλι και δυστυχώς, φαίνεται να επαναλαμβάνεται και να αποτυπώνεται με την άνοδο ακραίων ομάδων κύρια στην Ευρώπη. και λιγότερο στη χώρα μας. II άνοδος αυτή δεν με φοβίζει, αλλά σίγουρα με προβληματίζει, γιατί σε ορισμένες χώρες αφορά σε πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών και ένας από τους πρώτους στόχους μας είναι η αναβάθμιση των υνιών πολιτικών δυνάμεων, του υγιούς πολιτικού λόγου, απέναντι σε όλες αυτές τις φωνές με πράξεις. Και η λύση είναι μία. η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας και οι ενιαίες και στιβαρές θέσεις του κάθε κράτους μέλους και της ΕΕ ως σύνολο, απέναντι στις σύγχρονες επιβουλεύσεις και προκλήσεις.

Η τρέχουσα χρονική συγκυρία θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, διότι όλοι οι μεγάλοι γεωπολιτικοί παίκτες, ο καθένας για τους λόγους του, βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι επιβίωσης (κύρια σε ότι αφορά τα πρόσωπα). Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί επανάληψη σκοτεινών στιγμών της ιστορίας για την Ευρώπη. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα προς τη διασφάλιση των εθνικών και ευρωπαϊκών κεκτημένων, προς την πρόοδο και την ανάπτυξη και ποτέ προς δρόμους και μονοπάτια με επικίνδυνες επιλογές.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *